Сигурност за WordPress – това е една изключително важна тема, която вълнува собствениците на сайтове, базирани на най-широко използваната платформа в света. И с право, тъй като хакването на сайта ви може да доведе до сериозни загуби за вашия бизнес.

Вижте нашите услуги за изработка на WordPress сайт тук.

Макар WordPress постоянно и целенасочено да работи в посока на подобряване на сигурността, факт е, че потребителите му най-често стават обект на злонамерени хакерски атаки. Важно е да подчертаем, че причината за това главно се дължи на грешки и пропуски, които самите потребители допускат. Затова в тази статия ще обърнем внимание на актуални съвети, които ще ви помогнат да защитите вашия WordPress уебсайт. Ето на какво трябва да наблегнете през 2020 г., ако се още не сте го направили:

 1. Създайте повече сигурност със силни пароли

login-attemptsОказва се, че една от най-често срещаните причини за пробив в сигурността на сайта са слабите пароли от по няколко цифри или малки букви. Те са лесни за разбиване, затова експертите са категорични, че трябва да се подсигурите със силна парола. Тя трябва да съдържа поне 10 символа, комбинация от случайни малки и главни букви, цифри и специални символи.

Използвайте силни пароли не само админ акаунта си, но също и за имейла, хостинга и всичко свързано с вашия сайт. За допълнителна сигурност включете и двуфакторна идентификация, която освен име и парола, включва въвеждането на код, изпратен до друго устройство – обикновено мобилния ви телефон.

 2. Всекидневни бекъпи на сайта

Вижте нашите услуги за изработка на WordPress сайт тук.

backupРезервните копия на сайта ви т.нар “бекъпи” са най-голямата ви защита, в случай, че сайтът ви бъде хакнат, изтрит и т.н. Те ви позволяват много лесно на възстановите последната версия на вашия сайт. Затова експертите съветват да се правят дори ежедневни бекъпи. Това може да стане ръчно, но коства значително повече време. Тук на помощ идват плъгините, които могат да направят това вместо вас – бързо, лесно, сигурно.

3. Непременно използвайте SSL сертификат

sslSSL сертификатът е повече от задължителна стъпка. Той представлява протокол, който криптира прехвърлянето на данни между вашия компютър и браузъра. По този начин е много по-трудно някой да се сдобие с чувствителна информация (като потребителски имена и пароли) и да я използва, за да хакне сайта ви. Освен сигурност за WordPress, SSL сертификатът може да ви осигури и по-добри позиции при класирането на уеб сайта, тъй като от технологичния гигант Google заявиха, че ще дават предимство на сайтове с валиден SSL серификат.

4. Ограничете опитите за вписване

better-securityНастройките по подразбиране на WordPress позволяват неограничен брой опити за вписване. Това прави вашия сайт изключително уязвими на т.нар. brute force атаки, при които недобронамерени хакери правят опити да разбият паролата ви, използвайки различни комбинации от знаци. Много лесно може да възпрепядствате подобен тип атаки, като ограничите броя на опитите за вписване на потребител.

 5. Не оставяйте стари и неизползвани теми или плъгини

pluginsОще един начин да се защитите е като изтривате стари и неизползвани плъгини или теми. Те са уязвими и могат да се окажат вашето слабо място, което хакерите ще използват. Затова ежедневно ъпдейтвайте плъгините, които използвате, а също темите и версията на WordPress. Ако нямате физическото време, някои плъгини могат автоматично да го правят.

Ако вече сте изпитали проблеми със сигурността на вашия сайт, или искате максимално да се предпазите от подобни атаки, то обърнете се към компании, които са специализирани в предоставянето на сигурност за WordPress сайтове. Така ще бъдете защитени и спокойни, че времето и инвестициите, които сте вложили няма да бъдат напразни.

Вижте нашите услуги за изработка на WordPress сайт тук.