Сигурност в WordPress – Как да я подобрим?

Тук ще ви разкажем как да подобрите вашата сигурност в WordPress сайта си. Създаването на сайт, независимо дали става дума за личен блог, онлайн магазин или фирмен сайт, обезателно изисква да вложите много време, усилия, а също и финансови средства. Затова кошмарът на всеки собственик на сайт е сигурността на неговият сайт да бъде компрометирана, тъй като от това могат да последват редица нежелани последици.

Вижте нашите услуги за изработка на WordPress сайт тук.

WordPress е най-често използваната платформа за създаване на сайтове. По тази причина нейните потребители често са обект на злонамерени хакерски атаки.  За да избегнем тази неприятна ситуация, ето няколко лесни начина как да подобрим сигурността на WordPress сайта си.

1. Регулярно създавайте резервни копия на вашия сайт ще подобри сигурността му

Сигурност на WordPress сайтовеЕдна от важните стъпки за защита на вашия сайт, която не бива да пропускате е периодичното създаване на бекъпи (backups). Обяснено накратко, те представляват резервни копия или архиви на вашия сайт към дадения момент, в който са направени. Така, дори със сайта да се случи нещо, вие може да използвате бекъпа, за да го възстановите. Специалистите съветват да го правите поне веднъж в месеца и преди и след всеки важен ъпдейт.

2. Не подценявайте силата на паролите си като средство за осигуряване на сигурност в WordPress сайта ви

Сигурност в WordPressМоже да звучи очевидно, но много хора избират лесни пароли като 12345 или пък телефонния номер на компанията, който е публично достъпен. Да, кратките пароли се помнят лесно и са удобни, но също толкова удобно и лесно е да бъдат разбити. За да не се окаже вашия WordPress сайт хакнат, изберете силна парола – с повече символи, главни и малки букви, цифри и знаци. Същото важи и за потребителското име, което в повечето случаи е просто admin. Хакерите знаят това, така че проявете малко креативност и го персонализирайте.

3. Не пропускайте ъпдейтите. Това е едно от най-важните неща за добрата сигурност в WordPress сайта ви

 Вижте нашите услуги за изработка на WordPress сайт тук.

Сигурност в WordPressЗа да предостави подобрено преживяване на потребители, в това число и за да подобри сигурността, WordPress редовно прави ъпдейти. Убедете се, че използвате актуалната версия на WordPress, а също на темите и плъгините (допълнителните функционалности), които сте инсталирали на сайта си. Най-уязвими от пробив в сигурността са уебсайтове, които използват стари версии и не са актуализирани.

4. Подбирайте внимателно темите и плъгините. Те са основата на която стъпва сигурността в WordPress.

Сигурност в WordPressКогато стане въпрос как да подобрим сигурността на WordPress сайта си, специалистите съветват да бъдем внимателни какви теми и плъгини инсталираме. Тъй като WordPress е open source система, всеки има възможността да добавя теми или плъгини. Това от една страна е чудесно, но от друга може да бъде предпоставка за компрометиране на сигурността на сайта ви. Затова избирайте да инсталирате само такива, които идват от доверен източник. Добра практика е да прегледате внимателно коментарите и отзивите на други потребители, преди да решите да инсталирате каквото и да било.

5. Използвайте плъгини за сигурност в WordPress сайта си предпазливо

Одит на сигурността в WordPressПоследният съвет, който ще ви дадем, е да инсталирате някой от т.нар. security plugins. Подобно на познатите ви антивирусни програми, голяма част от тези плъгини позволяват да сканирате сайта си за зловреден код и пропуски в защитата. Не забравяйте да приложите горното правило, когато търсите подходящ плъгин, с помощта на който да защитите сайта си.

Следвайки тези основни стъпки, може в известна степен да защитите своя WordPress сайт. Все пак, ако поддържате онлайн магазин или корпоративен сайт, добра идея е да се обърнете към компания, която предлага специализирани услуги за сигурност на WordPress сайтове. Така ще минимизирате огромна част от рисковете да изгубите сайта си и бизнесът ви да понесете сериозни финансови щети.

Вижте нашите услуги за изработка на WordPress сайт тук.